Lag din egen gratis nettside – Et fantastisk tilbud, eller for godt til å være sant?

«Lag en nydelig hjemmeside selv, helt gratis!»

Slike slagord opptrer ofte i annonser for det vi kaller nettsidebyggere. Med et enkelt dra-og-slipp-verktøy, nydelige demoer og lovnad om en profesjonell nettside til prisen av kr. 0,- er det utvilsomt lett å la seg friste. En gratis nettside høres jo veldig bra ut.

Hvorfor betale for å få noen til å utvikle nettsiden for deg, når det finnes verktøy som lar deg sy den sammen helt selv? Hvorfor betale for drift av nettsiden hvis man kan få det gratis? Hvis dette var en sannhet uten modifikasjoner, så ville svaret også vært opplagt.

Det lønner seg imidlertid å stille noen kritiske spørsmål, spesielt hvis et tilbud virker litt for godt til å være sant.

  • Hvorfor vil leverandøren gi meg alt dette, helt uten å ta betalt for det?
  • Hvordan har det seg at ikke alle bruker dette verktøyet?
  • Kan jeg få nettsiden slik jeg vil, uten begrensninger?

Hvis du ikke betaler for et produkt, er det i mange tilfeller du som er produktet.

Vi har sett nærmere på mye brukte nettsidebyggere som Wix, Weebly og Squarespace. De leverer tjenester som er nyttige til sitt formål, men vi ser likevel også fallgruver som kanskje ikke alle tenker over.

Kortversjonen

Vi gjør oppmerksom på at vilkår og muligheter varierer, men under er noen vanlige begrensninger med de mest brukte nettsidebyggerne:

  • Gratisversjonene er sterkt begrenset, og inneholder kanskje også reklame
  • Ved oppgradering fra gratisversjonen blir nettstedet mer kostbart å drifte enn ved en vanlig avtale om domene og webhotell.
  • Spesialtilpassing utover det nettsidebyggeren tilbyr er ikke mulig
  • Du får ikke flyttet nettsiden hvis du ønsker å bytte til en annen leverandør
  • Koden bak nettsiden kan være av varierende kvalitet, noe som kan forringe brukervennligheten og i verste fall hindre søkemotorer i å oppdage ditt nettsted.

Gratis*

Som bruker av teknologi er du nok kjent med tjenester og produkter som markedsføres som gratis. I realiteten må du gjerne betale om du vil unngå reklame og få tilgang til alle funksjoner.

Nettsidebyggere er intet unntak. Prisen blir som regel relativt høy hvis du skal bruke produktet uten begrensninger. Det er lett å forstå, da leverandøren både må drifte nettstedet og vedlikeholde og videreutvikle nettsidebyggeren. Slikt koster penger.

Vårt råd: Sjekk om gratis nettside, og bruk innebærer påtvunget reklame eller begrenset funksjonalitet.  Undersøk hva prisen blir dersom du vil unngå begrensninger.

Verdt å merke seg:  Et eget domene koster alltid penger. Ønsker du å drive seriøst nettsted, vil domenet bedriften.no gi et bedre inntrykk enn freewebsitebuilder.com/bedriften.  Må du i tillegg kjøpe domenet gjennom leverandøren av nettsidebyggeren, innebærer det ofte en høyere kostnad enn å kjøpe domenet fra en fritt valgt leverandør.

Hvem er det som eier en gratis nettside, er det ikke deg?

Dessverre ser vi at mange undervurderer viktigheten av å eie sitt eget nettsted. Kanskje er det først når problemene oppstår at dette blir et tema. Men hva betyr det egentlig å eie sitt eget nettsted?

Bruk av en proprietær nettsideløsning uten eksportmuligheter kan sammenlignes med å leie en leilighet hvor møblene dine blir boltet fast i gulvet. Du kan si opp og flytte hvis du vil, men eiendelene dine får du ikke med deg!

Å eie sitt eget nettsted betyr at du, og ingen andre, har rett på nettstedet og alt innholdet. Ingen kan bruke innholdet, eller i verste fall fjerne nettstedet uten ditt samtykke. Du kan når som helst hente ut innholdet eller flytte nettstedet for å drifte det selv eller hos en annen leverandør.

Bruk av en proprietær nettsideløsning uten eksportmuligheter kan sammenlignes med å leie en leilighet hvor møblene dine blir boltet fast i gulvet. Du kan si opp og flytte hvis du vil, men eiendelene dine får du ikke med deg!

Vårt råd: Se over avtalen med leverandøren, og sjekk hvem som har hvilke rettigheter på din gratis nettside. Sjekk om du har mulighet til å eksportere innholdet på nettsiden din hvis du ønsker å flytte det i fremtiden.

Når spesielle behov oppstår

En nettsidebygger med dra-og-slipp-verktøy kan være flott for å tilpasse et enkelt nettsted. Du behøver ikke lære deg å kode, og ting fungerer ved trykk, velg, dra og slipp. Dette er et grensesnitt som gjør tilpassing av nettstedet veldig enkelt.

Men hva skjer når funksjonaliteten i nettsidebyggeren kommer til kort, og du ikke får til det du vil? Kan du få hjelp til å utvikle funksjonalitet som realiserer dine behov for nettstedet?

Av leverandørene vi har undersøkt, viser det seg at tilgang til å skrive kode når det trengs enten er veldig begrenset eller helt utilgjengelig. Kanskje er leverandøren villig til å tilby spesialutvikling, kanskje ikke. Det kan bli kostbart, og du kan ikke velge en annen leverandør hvis prisen blir for høy.

Det er utvilsomt kostbart å forkaste et helt nettsted man har lagt tid og penger i, fordi det viste seg at løsningen man valgte ikke var fleksibel nok.

Vi i Sircon får ofte henvendelser fra folk som ønsker seg spesiell funksjonalitet på en nettside bygget i for eksempel Wix. Den eneste hjelpen vi da kan gi, er å tilby dem en helt ny webløsning – med de eventuelle utviklingskostnader det innebærer. Ikke fordi vi ikke vil hjelpe dem med det de allerede har, men rett og slett fordi vi ikke får lov.

Det er utvilsomt kostbart å forkaste et helt nettsted man har lagt tid og penger i, fordi det viste seg at løsningen man valgte ikke var fleksibel nok.

Vårt råd: Vær bevisst på begrensningene som medfølger hvis du bruker et verktøy som baseres på et lukket system. Kartlegg hvilke behov du har og kan komme til å få for nettsiden din, og undersøk løsningen opp mot dette.

Andre betraktninger

Mye frihet gir stort ansvar, gratis nettside gir lite frihet

Nettsidebyggerne er som regel veldig fleksible, og lar deg gjøre akkurat det du ønsker. Det er haugevis av innstillinger for hver enkelt detalj på nettstedet, enten det er en paragraf, et bilde eller et layoutelement.

De fleste nettsidebyggerne har brukergrensesnitt som er veldig enkle å forstå. Det kan likevel koste dyrebar tid å lære seg å bruke verktøyet, for ikke snakk om tidsbruken ved å sette opp alle sidene av nettstedet til den minste detalj.

Med mye frihet kommer mye ansvar. Hvor tilgjengelig og enkelt nettstedet blir å bruke er opp til deg. Dette kan være mer utfordrende enn man skulle tro, hvis du ikke kjenner til kriteriene for et godt brukergrensesnitt. Les gjerne om universell utforming (Difi). Les gjerne også «Velg riktig font, farge, størrelse og stil»

Kodekvalitet med gratis nettside

Selv om du justerer nettsiden visuelt, er det kode som ligger bak fasaden og som genereres etterhvert som du legger til og flytter innhold. Vær oppmerksom på at koden kan bli av varierende kvalitet. Ikke fordi utviklerne av nettsidebyggeren ikke er flinke til å programmere, men fordi det er så uendelig mange variabler å ta høyde for.

Vi ser at flere nettsidebyggere løser utfordringen ved å putte på en absolutt posisjon[1] på elementer du drar rundt om kring. Da kan elementer overlappe hverandre eller fungere annerledes enn forventet, uten at det er opplagt for deg hvorfor det skjer. Visningen på mobil/nettbrett kan bli noe tilfeldig, om du ikke får et eget grensesnitt for å tilpasse mobiloppsettet.

[1] Med absolutt posisjon menes en fastsatt plassering. Elementer som er satt med en absolutt posisjon blir ikke påvirket av plasseringen til andre elementer på nettstedet, og kan dermed overlappe eller bli overlappet av dem.

Søkemotoroptimalisering av din nettside

Sjekk opp hva nettsidebyggeren gjør for å gjøre den tekniske delen av ditt nettsted søkemotoroptimalisert. Vi vet at flere av de populære tilbyderne har slitt med å få nettsidene fanget opp av for eksempel Google, grunnet den tekniske løsningen som ligger bak.

Hvilken løsning bør jeg velge?

Alle har forskjellige behov og mål med sine nettsider, enten det skal være en personlig blogg, nettside, nettbutikk eller en enkel informasjonsside. Vi kan derfor ikke gi deg fasiten på hvilken løsning som passer best for akkurat deg.

Vi vil imidlertid varmt anbefale løsninger basert på open source (åpen kildekode), som for eksempel WordPress. Grunnene er flere. Løsningene er enkle å komme i gang med, med mye tilgjengelig funksjonalitet og ikke minst mulighet for spesialutvikling.

Viktigst av alt er at du beholder friheten i valg av leverandør, både for drift og for utvikling av nettstedet. Den friheten synes vi at enhver eier av et nettsted bør ha. Les mer om hvorfor vi anbefaler webløsninger basert på open source.