Hva er et SSL sertifikat?

Et SSL (Secure Sockets Layer)-sertifikat, også kjent som et digitalt sertifikat, er en type sikkerhetssertifikat som brukes til å etablere en sikker, kryptert forbindelse mellom en nettserver og en nettleser.

SSL-sertifikater brukes til å kryptere kommunikasjonen mellom et nettsted og dets brukere, for å sikre at sensitiv informasjon, som påloggingsinformasjon, kredittkortnumre og annen personlig informasjon, overføres sikkert og ikke kan «avskjæres/stjeles»av en hacker som f.eks. a man in the middle.

SSL-sertifikater utstedes av en sertifiseringsinstans (CA), som er en pålitelig tredjepartsorganisasjon som bekrefter identiteten til nettstedeieren og utsteder sertifikatet. Når et nettsted har et SSL-sertifikat, vil brukere se et hengelåsikon i nettleserens adresselinje, og nettadressen starter med «https» i stedet for «http» som indikerer at tilkoblingen er sikker.

Det finnes forskjellige typer SSL-sertifikater, for eksempel:

Domenevalidert (DV) SSL: Dette sertifikatet er kun basert på domenenavnet, uten ytterligere identitetsvalidering.
Organisasjonsvalidert (OV) SSL: Dette sertifikatet er basert på domenenavnet og organisasjonens identitetsvalidering.
Extended Validation (EV) SSL: Dette sertifikatet er basert på domenenavnet, valideringen av organisasjonens identitet og noen ekstra verifiseringstrinn.

Et SSL-sertifikat er viktig for e-handelsnettsteder, betalingsløsninger på nettet og alle andre nettsteder som trenger å beskytte sensitiv brukerinformasjon. Det bidrar til å sikre at besøkende på nettstedet kommuniserer med den tiltenkte nettsiden og ikke et svindel-nettsted, og at dataene som overføres er sikre og private.