Pagebuilders og hvorfor de bør unngås

I pagebuilders (websidebyggere) kan man få laget nydelig innhold og du føler at du har full kontroll. Men det er flere vurderinger man bør ta om man ønsker å unngå å miste et nettsted laget med slike verktøy

Vi i Sircon har sett at noen benytter pagebuilders i sine WordPress-installasjoner. Vi respekterer også de som ikke har kompetansen eller råd til å få et nettsted programmert fra grunnen. Vi vet også om mange grunner til å unngå bruken av disse snarveiene som bruken av en nettsidebygger er. Det virker som de tilfører flere problemer enn de løser, selv om det kun trengs få klikk for å lage noe vakkert.

Noen pagebuilders er lagt inn som en utvidelse og «bare fungerer», mens andre er bygget som del av temaet. Du kan også finne pagebuildere som del av «Bygg din egen gratis webside»-tilbud, noe vi generelt ikke anbefaler.

Selv om denne artikkelen fokuserer på pagebuildere i WordPress, gjelder alle punktene for de fleste pagebuildere om de er WordPress-relaterte eller ikke.

Problem: Ytelse

Kort sagt: Pagebuildere er vanligvis for komplisert bygget til å kunne optimaliseres for hastighet.

Det er mange grunner til at WordPress blir treg og en av grunnene er utvidelser og tema som er dårlig laget. En kjapp test av en populær pagebuilder-utvidelse viste at kun aktivering av utvidelsen alene uten å tilpasse den videre la på nærmere 10% økt lastetid for besøkende. Dette høres ikke ut som mye, men legger man til mange utvidelser som øker lastetiden vil man plutselig få et uoverkommelig tregt nettsted. Rent optimalt bør ikke en utvidelse legge til målbar lastetid før den faktisk gjør en jobb, og helst skal den ikke være merkbar da heller.

Et nettsted bør svare innen 200ms. Alt over 350ms regnes som tregt.

Videre tegn på dette finner vi ved feilsøking på diverse nettsteder hvor vi finner ut at pagebuilder-utvidelsen eller pagebuilder-temaet førte til flere sekunder ekstra lastetid for hver besøkende. Dette fører til mye jobb for serveren, som igjen gir tregere lastetider for alle nettstedene på serveren. Nye besøkende sender flere forespørsler til serveren før den er ferdig med de foregående forespørslene. Serveren drukner nærmest i arbeid fra koden i disse utvidelsene eller temaene.

Problem: Forespørsler i forhold til faktisk besøk

Pagebuildere introduserer iblant dårlige løsninger på sine egne kompliserte problemer, som fører til unødig mange forespørsler til serveren.

Noen pagebuildere ser ut til å streve med å levere alle tilpasningsmulighetene de lover. De fleste pagebuildere kommer med mange nydelige funksjoner og formater, mens de forsøker å sjonglere alle tenkelige (og iblant utenkelige) varianter av funksjonene og formatene en bruker har mulighet til å sette sammen.

Noen pagebuildere løser dette ved å lage et stilark med kode når det trengs. Rent teknisk ber de altså WordPress om å lage stilene istedet for å benytte ferdiglagede .css stiler. Dette høres jo ut som en glimrende idè, ikke sant? Nei, det er dessverre en veldig dårlig idè.  WordPress blir dermed lastet inn en ekstra gang for å få laget stilarket. En ekstra gang per besøkende. Lasting av WordPress på nytt betyr at alle plugins lastes inn i sin helhet og WordPress kodebasen lastes og kjører alle sine actions/filters, oppsett, sjekking etc.

Et nettsted bør lage så få forespørsler til serveren som mulig per besøkende.

Problem: Visuell kontinuitet

Kort sagt: Pagebuildere lager statisk engangs-innhold, som betyr at du må gjenskape innholdet manuelt hver gang du ønsker å vise det enda et sted.

Tenk deg at du har fått laget en flott 3-kolonners liste med lenker til produkter og steder. Du har brukt tid på å justere font, farger, posisjonering og oppsett. Kanskje har du også fått inn animasjoner og satt noen regler for hvem dette skal vises for. Det ser flott ut, og nå ønsker du å gjenbruke dette selgende oppsettet på hver relevante side. Du vil snart bli skuffet når du ser at du ikke enkelt kan kopiere inn dette til hver side, og det bør du heller ikke gjøre.

En pagebuilder vil vanligvis la deg bygge bit for bit der det skal vises, men så forblir denne biten der til den manuelt endres akkurat der. Du må altså lage denne biten på nytt for hver separate side hvor du ønsker å vise den hvis du sitter med en pagebuilder.

Smart koding kan gjøre nettstedet ditt til en robot som jobber for deg 24/7. Pagebuildere forhindrer vanligvis dette.

Et bedre alternativ er å holde seg unna pagebuilder-innhold, for da vil du plutselig ha tilgang på gjenbrukbarhet. En webutvikler kan enkelt bistå deg i å oppnå det du ønsker dersom en pagebuilder ikke er i veien. Da trenger du ikke å gjøre masse ekstra jobb, og innholdet presenteres likt hver gang, helt automatisk.

Problem: Ikke lenger ditt innhold

Kort sagt: Innhold bygget med en pagebuilder kan vanligvis ikke eksporteres, flyttes, oppgraderes eller enkelt tilpasses.

Sider består ikke lenger av lesbart innhold, men av kompliserte oppsett som er ment å vise noe innhold på en svært spesifikk måte. Når du ønsker å flytte, oppgradere eller redesigne nettsiden din må du manuelt legge inn innholdet på nytt, side for side, bit for bit.

Innhold lagt til med en pagebuilder kan ikke enkelt konverteres fordi hvert eneste element i pagebuilderen er spesifikt lagt til akkurat der i et spesifikt format. Det finnes ingen smarte automatiske verktøy som fullt ut kan forstå hvordan innholdet burde se ut i oppgradert format, eller i et nytt tema, som betyr at dette blir en manuell jobb. Du må altså vanligvis gjenskape alle biter av innholdet på nettsiden fra bunnen av.

Skulle utvikleren av et Pagebuilder-tema finne på noe annet å gjøre og velge å ikke holde denne oppdatert til nye standarder, vil det bare være et spørsmål om tid før nettsiden slutter å fungere.

Uten en pagebuilder er du rimelig trygg. Sider er ganske enkelt formatert tekst med bilder. Formatet er forutsigbart og pålitelig, fordi all tekst på internett følger standarder som de fleste nettlesere forstår.

Problem: Du er begrenset til en pagebuilders funksjoner

Kort sagt: Hvis det ikke kan gjøres med pagebuilderen, så vil alle andre måter å løse det du forsøker å gjøre være like utfordrende.

Ville du trodd på det, dersom noen fortalte deg at det finnes dedikerte firma som selger inn nettsteder bygget med kun pagebuildere? Hvor mye ville du vært villig til å betale for at en person skal klikke på knapper i en pagebuilder for deg? Kr. 30 000? Kr. 80 000? Dette er ekte priser som enkelte firmaer fakturerer for å klikke på knappene for deg. Du kan enkelt gjøre denne knappetrykkingen selv, eller enda bedre: Bruk et fornuftig WordPress Tema.

En webutvikler er en person som, når møtt med et problem på internett, kan løse problemet med sine evner og kunnskap. Dette innebærer i de fleste tilfeller programmering, koding eller å gjøre endringer i databasen. (Noen ganger andre metoder).

En person som benytter en pagebuilder kan ikke fikse begrensningene i pagebuilder-koden med å bruke en pagebuilder. Det finnes ingen knapp for å fikse dette. Det er derfor vi noen ganger kontaktes av andre «webutviklere» som ganske enkelt ikke finner en knapp for det de ønsker å utføre i pagebuilderen sin. Disse får vanligvis tilbud om et fornuftig alternativ til å bruke en pagebuilder: Lag nettsiden på nytt, uten.

Problem: Kompleksitet

Kort sagt: Pagebuilders forsøker vanligvis å løse for mange problemer samtidig, som fører til dårligere koding og mindre fleksibilitet.

Hvert nettsted ser forskjellig ut og fungerer forskjellig, dette fordi hvert nettsted har et forskjellig formål med forskjellige kunnskapskilder, som retter seg mot forskjellige målgrupper. Pagebuildere forsøker å tilpasse seg alt for alle, som betyr kompleks koding. Komplisert kode er vanskelig å optimalisere, og vanskelig å videreutvikle.

Når du vil ha videreutvikling av ditt nettsted og ber om bistand og pris fra utviklere for å lage tilpasset funksjonalitet eller utseende, kan du få mange mulige svar. En pagebuilder introduserer så mye kompleksitet på grunnmuren til nettstedet, at videreutvikling også blir komplisert og utfordrende. Nettstedet ditt sitter altså fast i pagebuilder-modus.

Hva er løsningen for pagebuilders?

Kort sagt: Unngå bruk av pagebuilders og gjør det korrekt istedet.

Pagebuilders kan være en kjapp løsning når du trenger noe enkelt og pent, men selv da finnes det bedre måter å gjøre dette. Sircon anbefaler at du holder deg unna alle typer pagebuildere. Generelt, hvis du har et lavt budsjett kan vi anbefale at du finner et WordPress-tema du liker. Det finnes mange av disse og holder deg til det temaet.

Hvis du er kunde av Sircon Norge AS kan du be oss om et fleksibelt, pent og optimalisert tema for din WordPress. Vi tilbyr support på våre produkter.

Når du trenger kompliserte oppsett og tilpasset funksjonalitet, bør du vurdere å investere tid og arbeid i å gjøre det korrekt med en gang. Vi kan kode alt du trenger. WordPress har evnen til å være en stabil og fleksibel plattform i mange flere år. Ikke la en pagebuilder ødelegge dette.

Page builders are the worst thing to happen to WordPress in a long time. Creating designs and functionality inside of the WP CMS editor…pure evil!

Frank McClung