* Safari leveres med alle OSX installasjoner. Safari støttes ikke lenger på Windows.
** Internet Explorer 11 på Windows 8 (og eldre) har vist seg å være en annen versjon enn Internet Explorer 11 på Windows 10. Derfor kan enkelte avvik likevel oppleves.

Hva menes med nettleserstøtte?

Når man gjør webutvikling er det mye som skal fungere, og noe av det mest synlige dukker opp når man tester nettleserstøtte. Det er mange nettlesere å velge mellom, og helst skal alt fungere helt likt i alle nettleserene hver eneste gang.

Webutvikling kan være så mangt, men typiske eksempler på webutvikling:

  • Lage ny webside
  • Lage et innstikk til CMS
  • Implementering av nytt design på hele eller deler av en webside
  • Tilpasning eller videreutvikling av eksisterende funksjonalitet

Når man gjør webutvikling så må man til slutt teste nettleserene for å avdekke avvik. Det kan f.eks. hende at logoen på websiden ikke er plassert helt likt i Chrome og Internet Explorer, eller at slideshowet ikke lar seg navigere med klikk hvis man har Windows 8 med Internet Explorer 11.

Noen vet ikke hvilken nettleser de sitter med, og da kan det fort bli frustrerende å oppleve at nettsiden tilsynelatende ikke fungerer som forventet. Se for eksempel websiden du sitter med nå i en gammel nok nettleser.

Det er umulig å støtte alle nettlesere i alle formater på alle plattformer. Det er rett og slett for mange! Det er vanlig å støtte siste versjon av de mest moderne og mest brukte nettleserene. I andre nettlesere blir resultatet «som det er», ofte helt ukritisk.

Når en nettleser har mindre enn 1% av alle brukere på statistikk, regner vi nettleseren som «død». Internet Explorer 8 er en av disse «døde» nettleserene:

Sircon.no, slik den fremstår i Internet Explorer 8. Prøv gjerne selv!

Sircon.no, slik den fremstår i Internet Explorer 8. Prøv gjerne selv!

Hvilke nettbrett- og mobile nettlesere støttes?

Også på mobil og nettbrett skal de mest brukte og moderne nettleserene støttes. Det er tre hovedleverandører av operativsystem til telefoner/tablets: Googles Android, Apples iOS og Microsoft sin Windows 8/10.

Microsoft-telefoner blir levert med en «forenklet» versjon av Internet Explorer eller Edge. Nettsteder fremstår greit i Edge, men Internet Explorer viser seg ofte å ha trøbbel.

Android-telefoner og tablets blir levert med Chrome eller med en «nettleser» uten navn. Chrome på telefon skal alltid fungere godt, og absolutt nyeste versjon av «nettleser» skal fungere.
Man kan også laste ned Firefox Beta og Opera, som begge har en god brukeropplevelse på Android.

Apples iOS telefoner og pads blir levert med Safari, som fungerer godt i siste versjon. Man kan også laste ned Google Chrome og Opera, som begge skal fungere godt.

Hvilke nettlesere støttes ikke?

Heldigvis er det nå godt kjent at Internet Explorer 6 ikke er en populær nettleser for IT-mennesker, og enda bedre: Den er nå ekstremt lite brukt.

Sircon støtter ikke:

  • Internet Explorer 10 eller eldre
  • Forrige Opera
  • Android «nettleser» som ikke er absolutt siste versjon.
  • Safari på Windows
  • Nettlesere med mindre enn 1% markedsandel
  • Safari på iOS, når iOS ikke er i siste major-versjon.

the-real-world

Men i mitt tilfelle trengs støtte til flere nettlesere!

Spør oss om utvidet nettleserstøtte. Vi tar gjerne utfordringen, og har mange års erfaring med å utvikle nettsider i Internet Explorer 6 (fra den tiden det var aktuelt). De problemene man måtte møte kan vi alltids løse på et eller annet vis. Bare husk at dette betyr mer utviklingstid, og dermed noe mer utviklingskostnad.

Man bør dessuten spørre seg selv: Hvorfor legge penger i å vedlikeholde utdatert teknologi? Nye nettlesere fungerer bedre og er helt gratis å bruke! Det blir som å få den nye flotte bilen med air-condition som fungerer, helt gratis, istedet for å fortsette å kjøre sin gamle rustne bil med manuelle sveive-vinduer. Den gamle bilen var bra en gang for lenge siden.

Nye nettlesere inkluderer ny teknologi som ikke bare består av finere animasjoner og kjappere hastighet. Man får også helt automatisk bedre sikring mot hackere som sikler etter visakortnummeret eller facebook-passordet ditt. Med en ny nettleser får man tipp-topp sikkerhet, helt gratis!